Dijital Güvenlik Sözlüğü Kalkınma Bankası - Business Boomers

Dijital Güvenlik Sözlüğü Kalkınma Bankası

Ancak bu yöntemin kullanıldığı uygulama ya da programları tercih etmeniz çoğu zaman yeterli olmaz. Devletler ve toplum için üzücü sonuçlara neden olabilecek siber terörde kullanılan farklı yöntemler mevcuttur. • Şifre güvenliğine dikkat edilmeli ve kolay tahmin edilir şifreler kullanılmamalıdır. Saldırganlar amaçları ve sızmak istedikleri sisteme göre farklı teknikler kullanabilirler. Bu tekniklerden korunmak içinse bazı ipuçlarına dikkat etmenizde fayda vardır. Sertifika veya anahtarların son kullanım sürelerinin dolması halinde veya istenmesi durumunda güncellenmeleri mümkündür.

Program, kendini yararlı bir program olarak tanıtır, ancak orijinal işlevi kullanıcı tarafından bilinmez. Bu virüsler sıklıkla bilgisayarın güvenliğini devre dışı bırakmak için kullanılır. Parolalar genellikle minimum sekiz, maksimum  64 karakter arasındadır. Bununla birlikte  herhangi bir dizinin uzunluğuna dair bir sınır yoktur. Parolalara hem büyük hem de küçük harfleri büyük/küçük varyasyonları ile eklemek değişkenlerin sayısını ve dolayısıyla zorluğunu arttırır. Güçlü parolaların en önemli bileşenleri, yeterli uzunluk ve karakter türlerinin bir karışımını içerir. Rastgele şifre oluşturucular ve şifre yönetim araçları da karmaşık şifreler üretebilir ve bunları kullanıcılar için hatırlayabilir. Herhangi bir parolanın gücü, karmaşıklığı kadar son kullanma tarihine de bağlıdır. Kurumsal parola politikaları genellikle kullanıcılarının parolalarına bir son kullanma tarihi koyarak kullanıcıları eski parolaları yenileriyle değiştirmeye zorlar.

  • Teknolojik aletlerin kullanılmasıyla kişilerin haklarını ihlal etme ve zarar verme gibi olayların tamamı bu kapsama girer.
  • DNS sunucu adresinizi değiştirmek istiyorsanız bunu ağ ayarlarından yapabilirsiniz.

Nikto’nun yerine, Arachini, OWASP ZAP ve Skipfish gibi alternatifleri de tercih edebilirsiniz. Kısmi istisnalar ise kişilerin kendilerine ait bilgileri alenileştirmesi, suçun önlenmesi ve ekonomik çıkarların korunması gibi alanlar için sağlanmıştır. Sağlık, teknoloji, askeriye gibi alanlarda kurumların geliştirdiği yeni ürünlerin taslakları genellikle özel olarak şifrelenen metinlerde saklanır. Herkesin kullandığı tahmin edilebilir şifrelerden uzak durmanız ve herhangi bir anlamı olmayan rastgele karakterleri şifre olarak belirlemeniz önemlidir. Ayrıca farklı hesaplarınızın şifrelerinin aynı olmamasına da özen göstermelisiniz. Bu sayede Kali Linux işletim sistemini ana dilinizde kullanma imkanına sahip olursunuz. 2012 yılında piyasaya sürülen Kali Linux’un geliştiricileri, Deavon Kearns ve Mati Aharoni olarak bilinir. Geçmişte backtrack adıyla bilinen işletim sisteminin yeni gereksinimlere uygun şekilde tekrar kodlanması sonucunda elde edilmiştir. Bir mesajı hash edildiğinde, herhangi bir boyutta bir veri dizisi, sabit uzunlukta bir çıktıya dönüştürülür.

Bigdata ya da ‘’büyük veri’’ bilgi ve içgörü için çıkarılma potansiyeline sahip büyük miktarda yapısal ve yapılandırılmamış veriye atıfta bulunan genel ve gelişen bir terimdir. Veriler, finansal tablolardan, IoT sensörlerinden toplanan verilere kadar sayısız kaynaktan gelebilir. Tahmine dayalı analitik gibi teknolojiler sayesinde işletmeler potansiyel olarak büyük değer elde edebilir. Büyük veri zorlukları arasında verilerin yakalanması, uygun depolama, analiz ve organizasyon, görselleştirme ve paylaşım yer alır. İşletmeler, büyük veri teknolojisini kullanarak bu zorluklarla yüzleşebilir ve daha bilinçli kararlar almak için araçlar kullanabilir. Son olarak, e-posta adreslerini çekmek amacıyla birçok web sitesi oluşturulur. “Şanslı kazananımız sizsiniz” gibi mesajlar içeren açılır kutular, yarışmalar veya piyango web paribahis; çekici bir ödül umuduyla kullanıcıları e-postalarını girmeye teşvik eder. Ne yazık ki, kendinizi spamdan tamamen korumanın bir yolu yoktur.

Kelime kökeni olarak İngilizce’de ‘’sakat’’ anlamına gelen Lame sözcüğü, r takısı alarak ‘’sakat bırakan’’ haline gelir. Ancak dijital ortamlarda kullanımı, kelimenin Amerikan sokak dilinde sosyal ilişkilerde başarılı olmayan, özenti ve benzeri anlamlarla ifade edilmesiyle ilişkilendirilir. Lamer kişilerin yetenekli hackerlara özenmesi ve onlar gibi olmaya çalışması da bu argümanı destekler. Özetle Lamer, sanal ortamlarda hacker olduklarını iddia eden, hazır kod ve yazılımlarla siber saldırılarda bulunan kişilere verilen genel bir addır. Kriptografi, kriptoloji ve kriptoanaliz disiplinleriyle yakından ilişkilidir. Uygulamalar mikro noktalar, sözcükleri resimlerle birleştirme gibi teknikleri ve depolama veya aktarım sırasında bilgileri gizlemenin diğer yollarını içerir. Bununla birlikte günümüzün bilgisayar merkezli dünyasında, kriptografi çoğunlukla düz bir metni şifreli metne çevirme ve sonra deşifre etmekle ilişkilendirilir.

Bu sayede erişim izni olmayan sayfalara erişilmesi ya da sistemin tamamen silinip değiştirilmesi söz konusu olabilir. Banka, devlet kurumları gibi güvenilir kuruluşların adreslerini taklit ederler. Bu siteler üzerinden yapacağınız işlemlerde verdiğiniz bilgiler ise doğrudan saldırganların eline ulaşır. Bu nedenle kullandığınız sitelerin resmi adresler olmasına dikkat etmelisiniz. Bazı durumlarda şikayet olmaksızın siber ihbar üzerine savcılık soruşturma başlatır. Yetkili savcılık suçun işlendiği yerde bulunan Cumhuriyet Başsavcılığı’dır. Bulunduğunuz yer ile suçun işlendiği yer farklı ise dilekçeniz suçun işlendiği yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir. Bir siber suç şikayete bağlı suç ise, şikayet edildiğinde savcılık konuya ilişkin olarak soruşturma başlatır.


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial